Değerli okurlarım şimdi size bir soru sormak istiyorum. Doğrudan ya da dolaylı olarak tarımla ne kadar ilgilisiniz? Her ne kadar kendi arazisi olan kişiler doğrudan tarımla ilgili olsa da aslında her insan doğumundan ölümüne kadar hayatının her anında tarımla doğrudan ilgilidir. Nasıl mı? Üç öğün besleniyoruz değil mi? Hatta ara öğünlerle 5 öğün de beslendiğimiz zamanlar oluyor. Peki beslenirken kullandığımız gıdaların hammaddesi nereden geliyor? Hiç düşündünüz mü? Sabah kahvaltısındaki domates, salatalık, zeytin, çay, süt, peynir, tereyağ… Öğle ve akşam yemeğindeki patates, soğan, biber, patlıcan… Hatta kırmızı ve beyaz etler. Daha meyveleri saymadım bile. Bunların hepsi tarımsal üretimden geliyor. Yani hayatımızdaki yapay gıdalardan geriye kalan bütün besinler sebze, meyve, tahıllar, hayvansal gıdalar tarımsal üretimden geliyor. Onun içindir ki tarımsal üretimle doğrudan ve neredeyse her an ilgiliyiz. 10 Ocak Ziraat Mühendisleri günü yani tarımsal üretimin yönlendiricilerinin günüdür. Çiftçilere teknik destek verenlerin günüdür. Üretmezsek tükeniriz! diyenlerin günüdür. Üretime olan etkileriyle hem ithalata ve ihracata, hem tarımsal sanayiye hem de milli ekonomiye katkı verenlerin günüdür. Birim alandan en yüksek verimi en kaliteli şekilde üretmek için gayret edenlerin günüdür. Yani 10 Ocak Ziraat Mühendisleri Günüdür. Bu anlamda değerli meslektaşlarımın gününü canı gönülden kutluyorum.
***
Diğer yandan haber alma özgürlüğümüzü besleyen en önemli meslek grubu ise gazetecilerdir. Bu nedenle özgürlüğümüze katkı veren gazetecilerin günü ise 10 Ocak Gazeteciler Günüdür. Gazeteciler, toplumumuzu ilgilendiren konularda geçmişten günümüze gelişen teknolojiyle uyumlu bir şekilde faaliyetlerini sürdürmektedir . Ortaya koydukları özveri sayesinde haber almamız kolaylaşıyor. Bazen telefondan, tabletten, televizyondan, dergi ve gazetelerden bazen sosyal medyanın değişik mecraalarından bizlere bu imkânı sunuyorlar. Mesai kavramları yok. 24 saat çalışıyorlar. Bu kadar emeğin karşılığı nedir diye bana sorarsanız, Bence yeteri kadar emeğinin karşılığını bulamayan bir meslek grubu diyebilirim. Bu anlamda özellikle yerel basına yani yerel gazetecilere destek verilmelidir.
***
Gazetecilerde beğendiğim bir hususu sizlerle paylaşmak istiyorum. Yılda beş defa kendilerini yani mesleklerini hatırlatacak günler kutluyorlar.
***
Mesela;
10 Ocak: Çalışan Gazeteciler Günü
3 Mayıs: Dünya Basın Özgürlüğü Günü
24 Temmuz: Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü
21 Ekim: Bağımsız Gazetecilik Günü
2 Kasım: Gazetecilere Karşı İşlenen Suçlarda Cezasızlıkla Mücadele Uluslararası Günü
***
Ne kadar güzel değil mi? Bence bu diğer meslek grupları tarafından örnek alınması gereken bir iletişim tekniğidir. Farklı aylarda yılda 5 defa hatırlanmak dikkatleri meslek grubu üzerine çekmek hak arama yönüyle kamuoyuna verilebilecek en güzel mesajdır. Bu anlamda mesleklerimizin hatırlanacağı günlerin daha fazla olması, meslek örgütlülüğüne katkı verecek dayanışmayı teşvik edecek önemli bir unsurdur.
***
Bu duygu ve düşüncelerle;
***
10 Ocak Ziraat Mühendisleri Günü Kutlu Olsun
***
Mersin Gazeteciler Cemiyetinin 50.yılı kutlu olsun.
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Kutlu Olsun
***
Sevgi ve saygılarımla
Zir.Müh.Mehmet ÜNVER
Nil RTV Tarım ve İnsan TV Programı Yapımcısı